15. september 2008

Formgiving, kunst og håndverk; historisk utvikling fra et utdanningsperspektiv, sett gjennom min families øyne.

Min morfar er det nærmeste jeg kommer den historiske utviklingen innenfor kunst og håndverksfagene i norsk skole. Ja, om jeg ikke teller med meg da. Min morfar tok sin svenneprøve som møbelsnekker i 1943. Han jobbet som møbelsnekker i 12 år, før han begynte som formingslærer det året framhaldsskolen gikk over til å hete ungdomskolen. Min morfars onkels sønn, norsk skulptør, har også bakgrunn innenfor kunst og håndverksfaget. Som ung fikk han tuberkuløse og ble sendt på et rekreasjonshjem. Her oppdaget de hans tegneferdigheter, og sendte ham videre til Statens Håndverks- og kunstindustriskole i Oslo.

Her er min morfars utdanningsvei til og som møbelsnekker og lærer: datoene er bestemt på husk, og ikke sjekket i diplomarkivet.

- Folkeskolen, 7år (frem til 1930), Kopervik

- Utgarden folkehøgskole, 1 år, Kopervik

- Handelskolen, 1/5 år, Kopervik

- 1 år på Aftenskole m/ lærer Budal, Kopervik. Her lærte han ulike tekniske ting nødvendige å kunne innenfor ulike yrker. Min morfar var noe usikker på om dette var en ren privatskole eller blanding av kommunal og statlig. Han betalte skolepenger for å gå der.

- 4 års læretid som møbelsnekker

- Lærte seg i mellomtiden det obligatorisk teoretiske via Norsk korrespondanse skole. Han sendte ca. ett brev pr. uke over en 2 års tid.

- Tok svenneprøve som møbelsnekker i 1943. Det var en omfattende svenneprøve som varte i 14 dager. Ifølge min morfar var svenneprøven langt strengere og mer omfattende enn i dag. Han måtte lage og forberede alt selv. Svenneprøven måtte bestå av et skap og et skuffemøbel, og dette har nå min mamma arvet. Tre tegninger måtte godkjennes før han fikk begynne å snekre; en skissetegning, en arbeidstegning i størrelse 1:5, og en hovedtegning i full størrelse. Min morfar var den første i Kopervik og på Karmøy som tok svenneprøven, så en svenn måtte komme helt fra Haugesund for å godkjenne svenneprøve-arbeidet hans.

- Noen år senere tok han Håndverksbrevet: For å få tatt dette måtte han ha det regnskapspliktige i orden i sitt eget verksted. Han fikk sitt eget verksted i 1950, og jobbet aktivt som møbelsnekker i 12 år.

- Fra 1971 jobbet han som formingslærer på ungdomskolen i Kopervik.

- Praktisk pedagogisk seminar tok han på Lærerskolen i Bergen. Det besto av 2 intensive måneders undervisning innenfor månedene mai til august, fra klokka 08 om morgenen til 08 om kvelden.

- Han jobbet som Formingslærer i 29 år, og deltok i disse årene på en rekke kurs i Haugesund og Stavanger og mange andre steder; i dreining, metall, keramikk, tøy, tre , tegning m.m

Flere fotografier av min morfar: http://www.maiken-hav.net/sider/worker.html

Ingen kommentarer: